torsdag 10 maj 2012

Fem steg mot arbete.... Tänk om det kunde fungera såhär i verkligheten !!!

Tänk om det kunde fungera såhär i verkligheten !!!
Jag vill inget hellre än att jobba och med rätt hjälp, stöd, anpassning och framförallt att slippa rädslan att bli utförsäkrad/fattigare vet jag att jag kan klara att arbeta 50% !!!
Jag vet också att om jag kan få ett arbete så kommer jag att må bättre av flera olika skäl. Bl. av att få en bättre ekonomi, av att göra något, det sociala sammanhanget och av att känna mig duglig i samhället. I stället för att som nu känna mig som en belastning, att oroa mig över min ekonomi. Oron över att bli utförsäkrad är tärande och nedbrytande. Ensamheten och tråkigheten sätter sig i psyket. Och jag känner mig inte alltid som en god förebild för mina barn. Jag vet att jag är en bra mamma. Men jag är ju mer än det........ Jag är mer än mamma och sjuk. Jag är Camilla som är bra på mycket, men som behöver en plats för min förmåga.

Camilla

Från Reumatikerföbundet

Fem steg mot arbetet

Vägen till arbetsliv för reumatiker och andra kroniskt sjuka. Reumatikerförbundets mål är att så många som möjligt ska kunna delta i arbetslivet, inte alltid på heltid men så mycket de egna förutsättningarna tillåter.
Då måste ett antal förutsättningar vara uppfyllda för att lyckas med vårt mål. Dessa presenterar vi i en ”trappa” med fem steg.
Steg 1: Hälso- och sjukvård
Det finns stora skillnader mellan landsting, och vilken vård och behandling man kan få. Likabehandlingsprincipen borde gälla oavsett om det handlar om läkemedel, operationer eller tillgång till specialist.
Steg 2: Medicinsk rehabliliteringAllt som sjukvården erbjuder för att den enskilde ska fungera så bra som möjligt är medicinsk rehabilitering till exempel sjukgymnastik, arbetsterapi och smärtlindring. Rehabilitering är att få människor med kronisk sjukdom att fungera i vardagen och i arbetslivet.
Steg 3: Sociala förutsättningar
Självklart är det lättare att tackla en sjukdom med ett gott socialt nätverk, här kan Reumatikerförbundet spela en stor roll. Annat bra är regelbunden motion, god och tillgänglig kollektivtrafik och effektiva hjälpmedel.
Steg 4: Socialförsäkringssystemet
Bland det viktigaste för att få kroniskt sjuka tillbaka till arbetsmarknaden är ett flexibelt socialförsäkringssystem, både för arbetstagarens och för arbetsgivarens skull. Sjukförsäkringen ska vara en inkomstförsäkring för den som inte kan arbeta fullt ut. Ingen ska bli fattig på grund av sin sjukdom.
Steg 5: Förutsättningar för arbete
De flesta anpassningar av arbetsplatser är bra för alla arbetstagare. Höj- och sänkbara skrivbord är bra även för friska ryggar. Flexibla arbetstider och förståelse för den funktionsnedsattas speciella situation är en tillgång för alla. Arbetsgivarens inställning är viktig, samhället kan också erbjuda stöd genom lönebidrag, lägre arbetsgivaravgifter eller högkostnadsskydd för individen och arbetsgivaren.

2 kommentarer:

Gudrun sa...

Hej Camilla!
Hoppas att du får möjlighet att komma ut till en trevlig arbetsplats. Där du får känna att du har mycket att ge och att du berikar den arbetsplatsen.
Kram till dig.

Camillusbacillus sa...

Hej Gudrun !
Tack för fin uppmuntran.
Du skriver alltid så fina och bra saker till mig, tack.
Kramar.